Åpnet landets største skatepark

Fredag klippet Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø båndet til nye Tasta skatepark. Skateparken er landets største.

Øsende regnvær la ingen demper på stemningen da Tasta skatepark ble offisielt innviet fredag 1. juli. Allerede i august skal NM i skating avholdes her, og ivrige skatere stod klare allerede da ordføreren klippet snora.

Spesialdesignet benk i accoya

I den ene delen av skateparken er det levert ca. 110 meter med sittebenk i Accoya-trevirke. Bortsett fra størrelsen er det tilsynelatende ikke mye som skiller benken fra øvrige benker, men trevirket skjuler spesielle egenskaper:
–Den er ubehandlet, og Accoya har en garanti mot råte på hele 50 år når den står ubehandlet. Den forventede levetiden er unikt for ubehandlet trevirke, samtidig er prosessen miljøvennlig, forklarer Erlend Gilje i Trekompaniet AS, som har levert benken.

Kjekt for kommunen

Stavanger kommune har allerede sikret seg verdifull erfaring med Accoya fra flere prosjekter de siste par årene, og trevalget var ikke tilfeldig da de utformet anbudet for Tasta skatepark:
–Vi skrev spesifikt inn Accoya i anbudet ettersom det krever lite vedlikehold. Regelmessig vedlikehold og etterbehandling er dyrt, og med Accoya slipper man etterbehandlingen. Slik vi har lagt treverket; buet og i forholdsvis lange strekk, er det viktig at trevirket er formstabilt, og at det blir liggende. Bordene bør ikke begynne å vri seg i forhold til hverandre, og slik jeg kjenner Accoya vil dette innfri, sier byggeleder Frode Heigre i Park og vei-avdelingen i Stavanger kommune. Han er fornøyd med sluttresultatet.
–Et annet pluss er at Accoya er miljøvennlig, legger Heigre til.

Rask og bra leveranse

Erlend Gilje (bildet) og hans kolleger i Trekompaniet AS i Sandnes har allerede flere års erfaring med bearbeiding og overflatebehandling av Accoya-trevirke, og visste råd da Stangeland Maskin AS kontaktet ham snaut to uker før anlegget skulle åpnes.
–Trevirket ble utarbeidet etter Stangelands tegninger, lagt rett inn i CNC-fres og høvlet. Hele benken ble prefabrikkert i moduler, og det ble forboret slik at det skulle være enkelt å feste den ned til betongen. Vi lagde også plugger i Accoya for å skjule betongboltene, forklarer Gilje.

–Takknemlig å jobbe med

Trekompaniet AS har valgt å spesialisere seg på Accoya, både fordi de tror det er et fremtidsrettet trevirke, og fordi det er en betydelig økende etterspørsel etter Accoya i nærmiljøet deres:
–Vi har levert kledning og terrasser til flere prosjekter rundt om i hele landet, og ser at stadig flere arkitekter beskriver trevirket. Vi er nok det møbel-/trevaresnekkerteamet med lengst Accoya-erfaring i landet, og kan gå god for kvaliteten. Accoya er utmerket for utendørsmøbler, kledning og terrasse, og med Accoyas garanti gir det mange nye bruksområder. Spesielt langs norskekystens krevende vind- og værforhold bør Accoya være svært relevant, mener Gilje.
–Ved å benytte Accoya trevirke til benken på skateparken kan man legge modulene helt inntil hverandre på grunn av minimal bevegelse i treet. Vanlig trevirke ville begynt å sprekke opp og slå seg med tiden, og ikke minst råtne. Det gjør ikke Accoya på mange, mange år, avslutter han.

Du kan lese mer om Tasta skatepark her: