Konstruerer autonom drone for verdenshavene

Sivilingeniørstudent Maria Dyrseth ved NTNU jobber med en masteroppgave litt utenom det vanlige. For å lykkes er hun helt avhengig av markedets tykkeste MDF-plater - som inngår i Fritzøe Engros' lagerførte standardsortiment.

I 2018 var Maria Dyrseth nestleder for Revolve NTNU, en studentgruppe som produserer avanserte racerbiler og som konkurrerer internasjonalt med dem.

—Det var her jeg ble kjent med støping av karbonfiberchassis i former av tykke MDF-plater fra Fritzøe Engros, sier Dyrseth. Nå er hun i gang med videre studier, og jobber med en masteroppgave helt utenom det vanlige:

—Prosjektet omhandler en liten slags forskningsbåt; en autonom (automatisk, selvgående, red. anm.) sjøgående drone som skal brukes til havforskning. Farkosten er ca tre meter lang, den skal bygges med seil i karbonfiber og være i stand til å operere autonomt på verdenshavene, forklarer Dyrseth.

Vil forurensningen til livs

Nøyaktig formål med prosjektet er ikke avgjort:

—Jeg er tidlig i prosjektet, men jeg regner med at den vil brukes til forskning på plastforurensning, forklarer hun.

—Tidlig i prosessen: Sivilingeniørstudent Maria Dyrseth foran et lass med MDF-plater fra Fritzøe Engros AS. Platene skal brukes til konstruksjon av karbonfiberelementer til en autonom drone som forhåpentligvis kan slippes løs på verdenshavene innen neste