Hopp til hovedinnhold

Sverger til kvalitet

Produksjonsleder Thor Atle Moholdt i attføringsbedriften Modum Industri AS får frysninger på ryggen av formpressing og plastkomponenter i dør- og vindusproduksjon. Han ble glad da han kom over Accoya.

Gjennom årene har den kommunalt eide virksomheten i Modum opparbeidet seg et solid renommé som en leverandør av kvalitetsprodukter i tre. Modum Industri har vært i bransjen siden 40-tallet, og attføringsbedrift siden 1973. I dag fokuserer bedriften på å være en trivelig arbeidsplass, samtidig som man leverer fagmessig produserte dører og vinduer til kunder over hele landet. I tillegg påtar bedriften seg noe restaureringsoppdrag av andre møbler, samt spesialproduksjoner.

 

–Mer enn nok å gjøre!

Trevareavdelingen består av 7 fast ansatte samt flere på tiltak.

–Vi lever på et godt rykte og arbeidslyst! Årlig omsetter vi nå for 8-10 millioner i året, og øker jevnt, uten noe spesielt fokus på markedsføring. En ordrereserve på 3 millioner gir oss arbeid i flere måneder fremover. Samtidig er det viktig å ikke forhaste oss; en av formålene til bedriften er å ivareta de ansattes behov for skreddersydd arbeidstilpassing, forklarer produksjonsleder Thor Atle Moholdt.

 

Testet Accoya

Norske forhold, spesielt kystklimaet, stiller svært strenge krav til materialvalg i dør- og vindusproduksjon.

–Dersom produktet overbygges eller overflatebehandles kan det gå bra, men dører og vinduer som skal motstå tidens tann har en utfordring i værutsatte steder i Norge, forklarer Moholdt.

Når Modum Industri opplever jevnt høy etterspørsel etter de tradisjonelle produktene, innrømmer produksjonslederen at det er en utfordring å holde seg løpende oppdatert på nyvinninger i bransjen:

–Vi ønsker hele tiden å utvikle oss, men vi er prisgitt relasjonen med leverandørene. Vår kontaktperson hos Fritzøe Engros tipset oss om Accoya, og vi bestemte oss for å teste det ut, forteller han videre.

Kort tid etter å ha testet Accoya i produksjonen, ble Accoya den nye standarden for utendørsbelistning.

–Vi liker ikke tanken på plast. Tre gjør oss glade, sier han med et smil.

Khalid Mokhtar gjør speilet til ei dør klar til lakking. Overflaten skal være ren og fri for ujevnheter før den kan sendes til lakking.

 

Lengre herdetid

Når en kunde trenger hjelp til å velge, vurderer Moholdt alltid om det kan være hensiktsmessig å velge Accoya til det øvrige treverket i tillegg.

–Accoya koster mer, og fører i snitt til en prisøkning på 30 prosent. Hele norskekysten er imidlertid såpass værutsatt at jeg ofte tilrår Accoya. Med 50 års garanti mot råte og et overbevisende apparat bak, er vi trygge på at dette er noe kundene vil bli fornøyde med. I tillegg kan man lage speilene av Tricoya MDF, som er fremstilt av Accoya-spon. Da får man ekstra yteevne også her, forklarer Moholdt.

–Accoya skiller seg ikke veldig fra øvrig trevirke. Det mest merkbare er at man bør benytte PU-lim, og at det må herde i rundt 30 minutter, mot 5-6 minutter for øvrig trevirke. Accoya er også noe hardere, og fører til litt mer slitasje på stålet. På grunn av måten trevirke er fremstilt er det også viktig å huske syrefaste skruer, tilføyer han.

 

 

 

Accoya

Accoya-trevirke har hele 50 års garanti mot råte, og er miljømessig fremstilt. Produktet innehar blant annet FSC-, PEFC-, Svanen- og BREEAM-sertifikater, og man venter å se mer til Accoya i fremtidens miljøbygg. Accoya produseres i egne farmer på New Zealand, før det acetylbehandles; en prosess som gjør treet svært formsatabilt. Accoya kan skjæres, males og behandles på vanlig vis, og gjør seg utmerket til krevende bruksområder som stiller krav til miljøregnskap og estetikk.


Tricoya MDF

Tricoya MDF ble til som følge av Accoya-utviklingen. Tricoya MDF Extreme har tilsvarende egenskaper som Accoya-trevirket, og brukes som plater til fasadekledning, vindus- og dørkomponenter, utemøbler og mer til.


Modum Industri AS på Geithus har gjennom en årrekke levert kvalitetsdører og -vinduer til kunder over hele landet.

Khalid Mokhtar gjør speilet til ei dør klar til lakking. Overflaten skal være ren og fri for ujevnheter før den kan sendes til lakking.

Modum Industri AS på Geithus har gjennom en årrekke levert kvalitetsdører og -vinduer til kunder over hele landet.

Etter en kort prøveperiode valgte den tradisjonsrike bedriften å kun benytte Accoya-trevirke til utendørslister.

Modum Industri bruker nå kun Accoya-trevirke til utendørslister.

Produksjonsleder Thor Atle Moholdt lar seg begeistre av kvalitetsdører og vinduer. Teamet hans hos Modum Industri AS leverer stadig bedre resultater og økt etterspørsel.