Bygde trehytte av FastBoard

Trygve (9) og Erling (7) fra Stavern har bygget sitt eget lille krypinn flere meter over bakken. Her tilbringer guttene glade dager mens foreldrene snekrer på sin egen hytte.

For et par år siden kjøpte familien til guttene en forfallen gammel hytte i skogen. Da foreldrene brukte dag inn og ut på å rydde, bygge anneks, planlegge, rake løv og gjøre andre kjedelige voksenting, bestemte brødrene Erling og Trygve seg for å la foreldrene seile sin egen sjø og bygge noe bare til seg selv. Voksne ingen adgang, rett og slett.

Høyt over bakken

Guttene så seg først ut et fint tre, de tegnet noen skisser, slåss litt, kom til enighet og landet til slutt på det perfekte trehyttedesignet. —Idéen var vår begges. Jeg tegnet hytta, men det var Trygve som bygde mesteparten. Pappa hjalp oss også, men han er egentlig for stor til å komme seg inn. Dessuten er dette hytta vår så det gjør ikke noe, og han og mamma holder jo på med sin egen, konstaterer Erling fornøyd.

—Sjekk disse musklene

Selve byggeprosessen var veldig grei. FASTBoard er eksteriørlimt med WBP-lim, har not og fjær på fire sider og er av en svært praktisk størrelse - håndterbar selv for en sjuåring:

—Vi fylte bagasjerommet med FASTBoard-plater. Vi fikk med oss alle platene på én tur, og når de er såpass små var det ingen sak å bære dem selv, forteller storebror Trygve.  Det var han og pappa som stod for det meste av konstruksjonen, mens Erling saget og bar plater. Førstnevnte under oppsyn, selvfølgelig.

—Og jeg har faktisk blitt kjempesterk. Sjekk disse musklene!

Motstrøms

Trehytta er nå i regelmessig bruk når familien er på hyttetur. FASTBoard-platene er malt, taket er belagt med asfaltpapp og guttene er storfornøyde med sin egen hytte. Selv om den kanskje ikke innfrir TEK17 så virker den solid, og har god lufting - slik trehytter skal.

—Det er gøy å snekre og alle jeg kjenner er misunnelige fordi vi har vår egen trehytte. Å bygge den var enklere enn jeg hadde trodd. Vi gjorde den ferdig på to helger, forteller Trygve, og legger til:

—Mamma og pappa har sagt at det er forbudt med mobil og nettbrett når vi er i skogen. Men dette er hytta vår, og her har de sagt at vi bestemmer, konstaterer Trygve med et smil før han klatrer opp stigen og forsvinner inn i trehytta.

Dette gikk med til oppføring av trehytta:

-Et tre
-Diverse bjelker av ulik bredde, lengde og tykkelse til plattform
-Diverse terrassegulvrester til gulv
-24m2 FASTBoard kryssfiner (alt fikk plass i bagasjerommet)
-1 rull med asfaltpapp
-Ca 2 liter maling
-Ca 30lm gran 48x48mm lekter til reisverk