Ofte stilte spørsmål

Ett av Fritzøe Engros’ fremste siktemål er å fungere som en samarbeidspartner for våre kunder. Våre ansatte besitter stor kunnskap innen de ulike produktområdene, og strekker seg langt for å hjelpe deg når du har behov for tips, hjelp eller råd. Nedenfor har vi forsøkt å samle spørsmål som ofte går igjen.

OSB

Ikke ubetinget; begrepet "diffusjonsåpen" knyttes i dagligtale til den anbefalte verdien for maksimal vanndampdiffusjonsmotastand til vindsperrer og produkter som brukes på utsiden av varmeisolasjon i bygningskonstruksjoner. Denne motstanden angis normalt som Sd<0,5m (det sies da ofte at alt som har større diffusjonsmotstand er "diffusjonstett"). Diffusjonsmotstand for en 12mm OSB-plate har Sd=0,6m og kan derfor ikke uten videre betegnes som diffusjonsåpen. OSB plate med tykkelse <10mm vil ha en verdi mindre en Sd 0,5m.

Accoya

Variasjoner i luftfuktigheten fører til at trevirke generelt trekker seg sammen og utvider seg, og dette gjør seg spesielt gjeldende for trevirke som brukes utendørs, som f.eks. vinduer, dører, kledning, utendørsmøbler m.m. Slik  bevegelse fører igjen til at treet fliser seg opp og at det begynner å råtne. Accoya er særdeles formstabilt. Det vil si at det i liten grad utvider og trekker seg sammen. Høy formstabilitet er en viktig egenskap som aktivt forhindrer forråtnelse, og som samtidig gjør at maling sitter bedre på overflaten.

Ja. Accoya er ideelt til bruk på båtdekk og som skrog i båter ment for ferskvann. På grunn av manglende giftighet og motstand mot alger egner imidlertid ikke Accoya seg som skrog i båter for bruk på havet.

Tidligere kunne man benytte regnskogtømmer og tropisk trevirke, og myndighetene satte få krav til bruk av miljøgifter i trevirket. Tilvirking, behandling og distribusjon av Accoya er kommersielt tilrettelagt, og man ser for seg at behovet og etterspørselen etter tre med Accoyas miljøvennlige egenskaper vil stige betydelig i årene som kommer.

I motsetning til andre modifikasjonsteknikker er det mulig å avgjøre Accoyas kvalitet ved å måle acetylinnholdet i trevirket like etter at treet har blitt behandlet. Accoya utfører denne typen målinger for hver eneste parti i forbindelse med produksjonen nettopp for å sikre høyeste kvalitet - og uovertruffen holdbarhetsgaranti.

DalaFloda heltregulv

Parkett består av flere sjikt, mens heltregulv er gjennomgående. Heltregulv kan dermed f. eks. slipes flere ganger enn parkett.

Ja. De generelle retningslinjene er at gulvet må skrues, evt hellimes til underlaget. Gulvet kan med andre ord ikke legges flytende i kombinasjon med gulvvarme. Overflatetemperaturen må ikke overstige 27 grader.

Vi anbefaler ikke denne metoden. Gulvet beveger seg i takt med årstidene og varierende luftfuktighet. Resultatet blir derfor sjelden bra. Med litt uflaks risikerer du at limet mellom to planker slipper taket. Da oppstår det en sprekk mellom plankene, og dette kan skje hvor som helst på gulvet. Flytende gulv tåler dessuten ikke tunge møbler som for eksempel bokhyller eller piano, ettersom møblene låser gulvet fast i posisjon.

Ja, du kan godt ha heltregulv på kjøkkenet og i gangen. Hvis du vil legge heltregulv i gang, bør du vurdere å legge for eksempel fliser i området rett innenfor døren. Alternativet er å gjøre skoene grundig rene før dere går inn. Husk at gulv som blir utsatt for stor slitasje trenger litt ekstra omsorg. Bruk produktene i DalaFloda EasyCare Kit til å rengjøre og behandle gulvet med jevne mellomrom.

Mye av den gode, lune trefølelsen sitter nettopp i gulvoverflaten. Da ønsker man å kjenne treets varme og tekstur mot føttene; ikke en hard og kald lakk. Mens lakk ligger utenpå trevirket trenger EasyCare inn i treet og tetter effektivt. EasyCare-behandlingen beskytter treet effektivt og gjør gulvet enkelt å rengjøre og vedlikeholde.

Bruk 30 mm skuer til 14 mm gulv som legges på 12 mm finérplater på betongunderlag.

Bruk 41 mm skruer til 14, 20, 21 og 25 mm gulv som legges på finerplater eller gulvsponplater på betongunderlag, og til 20 mm edeltregulv på lekter.

Bruk 57 mm skuer på 21, 25 og 30 mm gulv som legges på lekter.

Gulvet kan bevege seg mellom festepunktene, noe som innebærer at du får mindre sprekker mellom hver rad. en eske med 250 skruer er nok til om lag 20 m2 gulv.

Ja, ettersom eik og ask er svært harde treslag med stor bæreevne, er det ingengting i veien for å legge 20 mm gulv på lekter i avstand c/c 600 mm i et boligrom. I enkelte rom og lokaler kan det imidlertid være nødvendig med tykkere gulv.

Ja, det går an å legge disse gulvene med lekteavstand c/c 600 mm, så lenge det er snakk om en vanlig bolig.

Hvis du vil ha et "mer lydløst" gulv, eller et gulv som tåler større belastning, bør du heller velge 25 mm gulv, som vi anbefaler i de fleste tilfeller.

DalaFloda gulv er tørket ned til om lag 8 prosent og egner seg for legging innendørs med en relativ luftfuktighet på 30-60 prosent.

Det ukentlige vedlikeholdet består av støvsuging og rengjøring med en fuktig mopp. Det beste resultatet får du med lunkent vann blandet med f.eks. Osmo rengjøringsmiddel 8016. Dosér etter anvisningen på pakken. Ved behov bør du også behandle gulvet med Osmo vedlikeholdsvoks 3029. Voksen fornyer gulvets utseende og tilfører en vannavvisende overflate. Vedlikeholdsvoksen benyttes ved behov der det begynner å bli slitt. Den etterlater ingen skjolder, så vedlikeholdsvoksen kan benyttes på deler av gulvet uten behov for behandling av hele overflaten.

Øvrige spørsmål

Du kan enten ta kontakt med din faste kontaktperson, med sentralbordet eller med avdelingene under, alt etter hva du ønsker hjelp til:

Teknisk rådgivning: tlf. 900 67 695/jan@fritzoeengros.no

Kommunikasjon/markedsføring: tlf. 9777 97 123/pr@fritzoeengros.no