Bygde badstueflåte i Termotre

Sørenga Badstue- og Helårsbadeanstalt kaller seg non-profit, men har vekstambisjoner og en rekke deltidsansatte. Et kult konsept kombinert med mangeårig dugnadsinnsats har båret frukter, og i februar 2020 åpnet deres siste tilskudd - badstuflåten Havørnen.

Har høynet kvalitetskravene

Til forskjell fra deres tidligere farkoster er Havørnen både arkitekttegnet og skapt for livet på fjorden. Det gjenspeiles i estetikk, konstruksjon og materialvalg.

—Vi valgte termotre fra Fritzøe Engros til hele flåten rett og slett fordi materialet hadde alle de rette egenskapene.  Termotre tåler vann og bruk. Flåten skal stå på fjorden i all slags vær og utsettes for badegjester, sjø og sol om en annen. Dette er svært krevende forhold - uansett materiale.

Ettersom vi samtidig ønsket noe som var miljøvennlig, så var det ikke så mange muligheter igjen, og valget havnet på termotre. Samtidig er termotre enkelt å bearbeide. Vi er svært godt fornøyd, og er spent på å se hvordan det blir seende ut når trevirket etterhvert gråner, sier prosjektleder og badstumester Rune Reite.

Mest brukt til drop-in

Termotre fra Fritzøe Engros er levert til både utvendig gulv, utvendig kledning og innvendig panel i badstuveggene.Badstumesteren bidro selv med å produsere flåten. —Med de miljømessige egenskapene er vi glad for at vi valgte termotre. Det er både estetisk pent; furukvisten gir nordisk karakteristikk, og samtidig er de tekniske egenskapene og vannbestandigheten suveren, forklarer han. Til forskjell fra helkommersielle konkurrenter er han ikke like veldig opptatt av profitt. Derfor kommer “Havørnen” til å brukes fortrinnsvis til “drop-in” - til glede for badende flest. —Den er åpen hver dag fra 07 til 19, og leies ut i helgene, sier Reite.

Fakta om Termotre

Varmebehandlet trevirke, også kalt termotre og i utlandet kalt thermowood, varmebehandles i kammer som holder over 200 grader.

Prosessen gir bedre beskyttelse mot råte enn ubehandlet tre, og trevirke kan derfor gjerne benyttes ubehandlet. Termotre fra Fritzøe Engros er fremstilt fra nordisk furu eller gran.