Tananger Losstasjon vant prestisjepris

Tananger Losstasjon utenfor Stavanger er kåret til vinnerbidraget i konkurransen mellom beste kombinasjonsprosjekt Accoya/Tricoya i konkurransen «Accoya Awards 2017». Losstasjonen ligger værhardt til, og huser 15 loser mellom oppdrag i Nordsjøen og langs kysten av Rogaland.

Accoya Awards er en prestisjetung kåring av viktige byggverk verden over. Hele fire norske bidrag med råstoff fra Fritzøe Engros AS ble nominert i kåringen; Tananger Losstasjon, en barnebåt bygget i ubehandlet Tricoya, en luksushytte i Søgne og en spesiell Accoya-dør til Styrhuset Pub i Svolvær. Men det var Tananger Lossasjon som vant den gjeveste prisen for sin kombinasjon mellom Accoya og Tricoya.

-Tåler å stå ute om natta

Losstasjonen ble opprinnelig bygget i 1974, men tidens tann har skuret og herjet så mye med bygget at det måtte rives i 2017.

Sivilarkitekt Stein Jarle Helgeland i arkitektkontoret Brekke Helgeland Brekke AS har tegnet det nye bygget, er svært glad for utmerkelsen:

- Det er fantastisk inspirerende. Jeg har lenge hatt en spesiell interesse for bærekraftige materialer og Accoya, derfor var det veldig spennende å få være med på utformingen av Tananger Losstasjon, forteller Helgeland.

- Det spesielle med Accoya er at du ikke trenger å behandle det om du ikke vil. Samtidig får du et trevirke som varer svært lenge. Det er rett og slett et fantastisk materiale, og jeg bruker å si at Accoya tåler å stå ute om natta i Norge, smiler han.

- Det er gøy at materialvalget blir lagt merke til, for dette er noe som gjør seg under norske forhold, legger han til.

Sydd mellom fjellknausene

Under utformingen la han spesielt vekt på at det måtte gli godt inn i naturen.

Dette er både LNF-område, det er innenfor 100-metersbeltet og det ligger i naturvernområdet. Derfor valgte vi å ta utgangspunkt i  bygget slik det så ut tidligere og videreføre mye av designet utvendig. Vi har for eksempel beholdt utkikkstårn, men nå er det trimrom der. Bygget ligger sydd mellom fjellknausene, og kombinasjonen mellom Accoya og oransjemalt Tricoya blir svært bra. Oransjefargen er ganske sprelsk, men når Accoyaen etter hvert gråner vil den gli enda bedre inn, sier sivilarkitekten.

Positivt overrasket over Tricoya

Erlend Gilje i Trekompaniet AS overflatebehandlet Tricoyaplatene og høvlet Accoya-trevirket. Han syns det er inspirerende at Rogaland utmerker seg.

– Vi har jobbet lenge med Accoya i Rogaland ettersom vi mener trevirket er svært godt egnet for det norske kystklimaet. Tricoya byr óg på noen helt fantastiske egenskaper, og jeg venter egentlig bare på at norske arkitekter og byggmestre skal oppdage dette for fullt. Tricoya har 50 års garanti mot råte, og det er egentlig helt sykt når du både kan lese at Tricoya er et MDF-produkt, som vanligvis sveller etter noen minutter i kontakt med vann, forteller Gilje.

Han sier at Byggmester Sagen AS’ snekkere, som førte opp bygget, ikke hadde kjennskap til Tricoya fra før.

– De er vant til ulike sement- og steinplater der de må jobbe med vinkelsliper. Her kunne de skjære fasadeplatene som vanlig MDF. De var veldig positivt overrasket, sier Gilje.

Kjempegøy at Accoya gjør seg bemerket

Salgsdirektør for industriavdelingen i Fritzøe Engros AS, Ole Schei Hansen, er meget fornøyd med at Accoya og Tricoya over en periode på rundt to år har blitt et viktig produktområde for Fritzøe Engros AS.

- Vi i Fritzøe Engros AS synes det er veldig moro at prosjektene vi sendte inn ble nominert i Accoya Awards. Accoya har blitt lagt merke til ganske raskt i Norge, og for Fritzøe Engros’ del er det kjempegøy at prosjekter fra Norge blir lagt merke til på Accoya World Conference.  En rekke dør- og vindusprodusenter, trevareprodusenter, entreprenører og arkitekter jobber nå jevnt og trutt med Accoya og Tricoya, og vi tror at dette bare vil øke, sier salgsdirektøren.