Det måtte stå i stil med utsikten

Da tidligere Fritzøe Engros-direktør Oddbjørn Hagen skulle bygge ny hytte satte det langt inne å kombinere sink, gips og murpuss med tre. Men han hadde bestemt seg; arkitekten skulle få slippe til.

Siden 1975 har Oddbjørn Hagen omgitt seg med tre, det være seg plateprodukter, gulv, konstruksjonsvirke og mer til. Han gikk av som administrerende direktør i Fritzøe Engros i 2014 og har siden jobbet som direktør i Treschow Fritzøe AS med oppgaver på styrenivå.

De sorte elementene rundt vinduer og dører er sortbeiset Accoya-trevirke, som har hele 50 års råtegaranti. —Bygget var godt gjennomtenkt, alle detaljer hang sammen. Jeg ville ikke gjort det annerledes om jeg kunne gjøre om på det i dag, sier Oddbjørn Hagen.

Likte ikke idéen

Tre har gitt ham mening i hverdagen og penger på kontoen, men da han skulle bygge ny hytte på den idylliske familieeiendommen i Stavern overlot han til arkitekt Ole Martin Raugland å komme opp med forslag. Føringene hans var at hytta skulle kreve så lite vedlikehold som mulig i tillegg til å utnytte utsikt og solforhold. Oddbjørn snakket ikke så mye om tre; han ønsket ikke å binde kreativiteten til arkitekten, men da han fikk presentert idéskissen med buet tak, tok det ham tid å venne seg til forslaget. 

—Skissene innfridde kravet om minst mulig vedlikeholdsbehov. Hytta skulle fungere optimalt med tanke på vind, sol og utsikt, og jeg skjønte at ja, det gjorde den. Idéen måtte rett og slett modne, sier Oddbjørn.

Han forsøkte å plukke fra hverandre elementene, men fant ut at løsningene hang godt sammen:

—Bygget var rett og slett godt gjennomtenkt og funksjonelt, og det ble helt feil å skulle endre på det. Den ytre formen gav et buet innertak. Dette satte begrensninger på materialvalg, men spiler i ask ga en flott virkning med lyddempende effekt, sier Oddbjørn.

Spiler i ask ser tiltalende ut i det buede innertaket, samtidig at spilene demper akustisk resonans.

Lite vedlikehold og bærekraftige materialer

Han ble mer og mer glad i konseptet etter hvert som prosjektet skred videre. Gammelhytta ble revet, og på tomta skulle oppføres et gjennomtenkt, funksjonelt bygg uten nevneverdig behov for vedlikehold. 

—Og her har han lyktes! For å få tida til å gå må jeg klippe gresset hos naboen, humrer Oddbjørn. 

Hytta bryter med eksisterende byggestil i området uten at den dominerer. Buet tak gjør at hytta ruver lite, mens stramme skiller mellom det sinkbelagt taket, murpussede vegger og vegger i tre vitner om en arkitekt med sans for detaljer.

—Konstruksjonen er i tre, og treet skulle samtidig få viktige estetiske og praktiske funksjoner. Og vi ønsket å bygge noe som skal vare lenge. Utendørs har vi derfor brukt Accoya til kledning og innramming av vinduer og dører. Accoya har 50 års råtegaranti, er miljøvennlig og regnes som fremtidens tremateriale. Til terrassen oppe har vi brukt Megawood, som er et komposittmateriale med 70% trefiber. Dette gir svært høy ripemotstand og lang forventet levetid, forklarer Oddbjørn entusiastisk.

Tidligere Fritzøe Engros-direktør Oddbørn Hagen.